My background and why I paint / Litt om meg

My name is Ranveig Mikkelsen Nilsen. I am a Visual Artist living in Oslo, Norway, but I was born and raised in Northern Norway.

When I think back on my childhood I see a little girl playing on a beach close to the ocean and surrounded by mountains, birds, sky and light. To me this was my paradise!

The toys were stones, shells and things to be found in nature, only limited by my fantasy.

It is said - what you experience in childhood you’ll bring with you all your life. And I think that is the case for me.

When I paint - these early experiences are a source of inspiration to me. My palette is related to colors in nature like blue, beige, brown, yellow, green, ochre…

I paint in acrylic, however sometimes I may use oil.

The tools are:- brush, palette knife and scrape.

Before I start painting I have an “idea”; something I want to convey.

This starts as a thrilling “journey” that I don’t know how it ends or where it brings me. It results either in an abstract or a figurative expression, what I don’t know beforehand.

Why do I paint? - I hope I manage to express my thoughts and feelings in a way that brings something new to the audience and awaken their feelings; that I succeed in sharing my experiences emotionally with others.

Education:

  • Formal background as a former schoolteacher and school leader.
  • Art School for 5 years. Nydalen Kunst skole.
  • Guidance by artists in Norway, (Erlend Grøstad, Siri Aardahl)
  • Heidi Øyset, artist mentor.
  • Study trips in Norway and France.

(Norwegian version):

Jeg er en billedkunstner, født i NordNorge og bosatt i Oslo. Har lang yrkeskarriere som lærer og undervisningsinspektør i grunnskolen.

Når jeg tenker tilbake på min barndom, ser jeg for meg ei lita jente som lekte på ei strand ved havet med tunge dønninger, fjell i bakgrunnen, fuglelyder og mye lys og himmel. Det var paradiset for meg.
Det var få lekekamerater der, og jeg måtte bruke steiner, skjell mm. som leker, bare fantasien satte grensene for leken.

Og barndommen preger en hele livet, sies det. Det er tilfelle for meg.
Når jeg maler, fremkalles disse opplevelsene fra jeg var barn, og jeg føler det er en inspirasjonskilde jeg øser av, og som avspeiler de innerste følelser i meg.

Ofte er naturen tema i bildene. Selv om de kan handle om andre forhold, ligger det en klangbunn der som kan knyttes til natur, bl.a. paletten med fargene blått, beige, gult, oker, brunt, grønt.

Jeg bruker mest akrylmaling i arbeidet, og redskapene er pensel, palett kniv og skrape (bankkort). Male prosessen starter med en ide/ et ønske om å formidle noe. Det kan bli figurativt eller abstrakt, noe jeg sjelden vet på forhånd. Prosessen er som en spennende reise som jeg ikke vet hvor ender, men med et resultat som uttrykker mine tanker og følelser.

Utdannelse:

- Nydalen Kunstskole i Oslo, 5 år.

- Kurs og studieturer i Norge og Frankrike

- Kunstnerisk veiledning ved Erlend Grøstad og Siri Aardal

- Heidi Øyset, kunstnerisk mentor.